Standaard deurmaten

Standaard deuren 

Over standaard deuren valt niet te zeuren er zijn buitendeuren en binnendeuren. Deze hebben beiden een standaard maat. Hetzelfde telt bij voordeuren waarvan de maten over het algemeen ook standaard zijn. Maatwerk deuren vallen buiten de standaard deuren en zijn meestal duurder. 

Standaard maten voor een binnendeur 
De standaard maten voor een binnendeur zijn in hoogte: 

  • 201.5 cm
  • 211.5 cm
  • 231.5 cm


In de breedte zijn de standaard maten: 

  • 63 cm
  • 68 cm
  • 73 cm
  • 78 cm
  • 83 cm
  • 88 cm
  • 93 cmDeze deuren kunnen zowel in de hoogte als in de breedte 1.5 cm ingekort worden. 

Standaard maten voordeur 
De standaard maten van een voordeur zijn hetzelfde als van die hier bovengenoemde binnendeur. Bij oude huizen hebben de voordeuren meestal geen standaard maat en moet u een maatwerk deur nemen. De standaard maten tellen sinds de laatste 30 jaren. Wanneer u een huis heeft die ouder is dan 30 jaar, voldoen de maten van de deuren waarschijnlijk niet aan de standaard maten. 

De meest gangbare deurmaten 
De meeste gangbare breedte voor een deur is 83 cm en de hoogtes die het meest voorkomt zijn 201 en 211 cm. 

Deuren plaatsen 
Een deur plaatsen is een precisie werk, want een deur moet netjes in zijn omlijsting passen. De deur moet meestal iets ingekort worden of bijgeschaafd worden. Voordat u de deur plaatst, kunt u het beste de deur afmeten. Hoe doet u dat? Voor de hoogte moet u de afstand meten tussen de bovenkant van het kozijn tot aan de onderkant (de drempel of vloer). Trekt u ongeveer 5 mm van deze hoogte af. Voor de breedte is het meten de afstand meten tussen het linker en rechter kozijn. Let u goed op waar de scharnieren komen te zitten. 

Standaard deurmaten 
De standaard deurmaten zijn in geprogrammeerd bij de machines die fabrieken gebruiken bij het maken van deuren. Hierdoor zijn de standaard maten goedkoper. Het is een norm in de bouwwereld geworden. De standaard maten zijn wel afhankelijk van de muren en de vloeren bij de deuren. Een scheve vloer trekt vaak het kozijn uit balans, dit heeft uiteraard effect op de maat van de deur. Het kan zijn dat het niet anders kan dan dat de deur in een scheef kozijn passend gemaakt moet worden. 

Tot slot 
Vraagt u online vrijblijvende offertes aan en voor eventuele vragen kunt u online contact opnemen met professionals. Deze helpen u graag aan een juiste deur of het nu een standaard deurmaat heeft of een deur met specifieke maten, u kunt het aan vakmensen overlaten.

Bron: renovatienieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *