Rolhorren voor het dakraam

Heerlijk, zomer, lekker weer, fijn buiten eten en gewoon genieten. Het nadeel is de vliegen, muggen en wespen die je lastigvallen, maar daar is vaak wel wat aan te doen.

Beestjes in huis, daar zit niemand op te wachten, toch?
Om het huis een beetje koel te krijgen zijn dakramen ideaal. Het raam lekker open, de warme lucht stijgt op en verdwijnt uit je huis. Maar een open dakraam is een uitnodiging voor vliegen en muggen, zeker als je ’s avonds een lampje aan hebt.

Dan ontkom je eigenlijk niet aan een hor voor je dakraam, zoals voor je deuren en andere ramen.

Wat voor hor kies je?
Er zijn veel mogelijkheden, en het is afhankelijk van jouw situatie wat voor soort hor je kiest. Kies je een standaard hor van de bouwmarkt, of een goedkope aanbieding van de supermarkt? Of laat je toch liever een hor op maat maken?

Goedkoop is duurkoop
Natuurlijk kun je een stuk gaas kopen, wat met klittenband wordt bevestigd op het kozijn. Dat is een goedkope oplossing, maar heeft ook grote nadelen.
Als je regelmatig deze “hor” los maakt, bijvoorbeeld om een dekbed even te luchten, zal het klittenband snel los gaan en wordt de hor nutteloos.

Een andere oplossing is een inzethor van de bouwmarkt. Deze zitten in een frame en worden op, of in, het kozijn geplaatst. Het grote nadeel van deze horren is dat er vaak een kier zit tussen het kozijn en de hor. Misschien niet bij het plaatsen, maar na verloop van tijd kan er ruimte ontstaan, zeker als de hor op het kozijn is geplaatst. En we weten allemaal dat de kleinste kier voldoende is voor het ongedierte om binnen te komen. Deze horren zijn wel geschikt voor draai-kiep ramen

De beste oplossing voor het dakraam, de rolhor
Zonder twijfel is de rolhor het meest geschikt voor een dakraam. Sommige rolhorren hebben alleen een rolmechanisme boven en houders aan de onderkant waar de hor in vastgezet wordt. Het risico is bij deze versies heel groot dat ongedierte nog steeds gewoon binnen komt, dus zorg voor een goede raam rolhor, met geleiders aan de zijkant. Door de geleiders hebben insecten geen kans, en blijft de hor ook goed zitten als er een keer wat wind staat, of wanneer het regent.

Pollenwerende horren
Er is gaas waarbij 100% van alle graspollen en tot 99% van de andere pollen worden tegengehouden. Dit “Polltex” bestaat uit extreem dicht geweven gaas, waar de pollen niet doorheen kunnen. De frisse lucht kan er nog wel doorheen, hoewel iets minder dan bij normaal gaas.

Dit gaas kun je niet gebruiken voor rolhorren, hoewel sommige fabrikanten het wel zo aanbieden. De reden is dat de pollen blijven vastzitten aan de buitenkant van het gaas. Als de hor oprolt, komt een deel van de binnenkant van het gaas in contact met de buitenkant en de pollen. Als je de hor weer uitrolt haal je dus juist pollen binnen.

Bron: schilder-inutrecht.nl