huis kopen onder bod

Een huis kopen ‘onder bod’: wat zijn de regels?

Na een lange zoektocht heb je dan eindelijk je droomwoning gevonden, maar de makelaar geeft aan dat de woning ‘onder bod’ is. Dit betekent niet direct dat je het droomhuis moet laten varen. Je bent vooralsnog vrij om het huis te bezichtigen en zelfs een bot uit te brengen. Pas wanneer beide partijen de koopakte hebben getekend, kan er niemand meer tussenkomen.

Het label

Wanneer een woning het label ‘onder bod’ krijgt, is per makelaar verschillend. Er zijn makelaars die het huis onder bod zetten zodra het eerste bod binnen is. Hiermee kun je echter andere geïnteresseerden wellicht weren. Een makelaar kan het huis dan ook onder bod zetten als er al uit onderhandeld is over de prijs en voorwaarden. Op deze manier kan voorkomen worden dat andere kandidaten het gevoel krijgen dat ze aan het lijntje worden gehouden. Toch wilt onder bod dus niet meteen zeggen, dat het niet meer beschikbaar is.

Wees brutaal

Nu het huis al onder bod staat, maar wil je toch proberen om het huis te krijgen. De vraag is dan wat kun en vooral mag je doen? Gezien de woning al onder bod staat, vraagt dit om een snel en goed bod uit te brengen. Hier kan aan aankoopmakelaar bij helpen. Hij of zij kennen de regels en weten waar de verkoper gevoelig voor is. Op deze manier heb jij snel inzichtelijk wat een wenselijk bod is om uit te brengen. Toch ligt de keuze bij de verkopende partij om de onderhandelingen en de eerste potentiële koper af te breken, omdat er een beter bod wordt gedaan.

Het meest nette wat je kunt doen

Indien de verkopende partij besluit om de eerste potentiële koper af te breken en met jou in zee te gaan, wordt de verkoopmakelaar in dat soort situatie vaak afgeschilderd als een boeman. Uiteindelijk is de makelaar verplicht om een goed bod met de verkopende partij te bespreken. Wanneer de verkopende partij er dan voor kiest om met de ene partij de onderhandelingen te staken, dient de makelaar beide partijen te informeren. Het netste wat een verkoper kan doen is om beide partijen na de informatie beide een nieuw bod uit te laten brengen. Aan de hand van dit bod kan de verkoper beslissen met welke persoon hij daadwerkelijk in onderhandeling treedt.

De kans op de woning

Het blijft dus lastig in te schatten hoe groot de kans is dat je de woning daadwerkelijk krijgt. Vaak wanneer een huis onder bod is, is de kans vrij groot dat de eerste serieuze geïnteresseerde de woning krijgt. Dit betekent niet dat je de gok niet kunt wagen, niet geschoten is altijd mis. Het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat de eerste kopers afzien van de koop en het is dus zeker de moeite waard om vooralsnog een bod uit te brengen.