De voordelen van meubels impregneren

Waarschijnlijk ben je al bekend met stofferen. Maar er bestaat ook zoiets als impregneren. Meubels impregneren houdt in een notendop in dat je de meubels behandelt met een speciale vloeistof die de meubels brandveiliger maakt. Let wel, brandvertragend impregneren zoals dit voluit heet zorgt er niet voor dat je meubels nooit meer vlam kunnen vatten of dat ze helemaal brand proof zijn. Wat het wel kan doen is ervoor zorgen dat een brand beduidend minder snel kan verspreiden. Bij een brand kunnen een paar secondes al het verschil maken. Dankzij brandvertragend impregneren heb je die extra tijd.

Enfin, sommige mensen zijn al bekend met dit concept. Maar hebben de vrees dat brandvertragend impregneren schade zal aanrichten aan het meubilair. Dat je een blijvende aanslag hebt of een geur. Dit is geenszins het geval. Een andere vrees die we vaak horen is dat mensen denken dat brandvertragend impregneer middel slecht zou zijn voor het milieu, of de gezondheid van de mensen die in het huis wonen. Ook deze mythe kunnen we voor je definitief ontkrachten (bron: royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/brandbeveiliging/brandvertragend-impregneren/).

Wist je dat in het bouwbesluit 2012 staat dat alle openbare ruimtes en vluchtroutes behandeld dienen te zijn met brandvertragend impregneren? In de bedrijfssferen is brandvertragend impregneren dus al verplicht. Privé niet, maar alsnog is het ten zeerste aan te bevelen om dit alsnog te doen om jezelf die extra brandveiligheid te verschaffen.

Speciale situaties waarbij het een no brainer is om brandvertragend te impregneren zijn bijvoorbeeld huizen met rieten daken. Een tijdelijke situatie is bijv. met kerst of met een verjaardag of een jubileum, dat er veel versiering en decoratie in het huis hangt, uitermate brandgevaarlijk. Een andere materiaal vorm die extra aandacht vereist is hout. Lees daar hier meer over.  

Enfin, zaken als brandblussers, noodverlichting en rookmelders zijn ook uitermate broodnodig in de strijd tegen brand. Maar is dus meer brandbestrijding. Brandvertragend impregneren is een van die dingen die je preventief kunt uitvoeren. En zoals je weet, voorkomen is beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *